GENIETEN! Ja, inderdaad met hoofdletters en dik gedrukt. Dit kost even tijd, alhoewel het voor de meeste tijd in de oven staat, maar het resultaat is om te kwijlen. Heerlijk kruidig, uit elkaar vallend rundvlees. Een heerlijke, friszoete salsa. Een krokant pitabroodje. En dan die pittige, kruidige, zoete, zure barbecue saus. Bij voorkeur een zonnetje erbij met een fris witbier en je dag is geweldig! De ingrediëntenlijst dan maar?
Voor de pulled beef:

  • Runderschouder of een goed doorregen ribstuk, 1 kg voor 4 personen
  • Runderbouillon 300 ml
  • Kruidenmix (hieronder apart beschreven)

Barbecuesauce:

  • 250 ml passata
  • 200 ml runderbouillon
  • 1 rood uitje (niet te groot)
  • Half rood pepertje (met zaadjes)
  • 1 teen knoflook
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1 tl kruidnagel
  • 1 el worcestersauce
  • 2 ruime el appelazijn
  • 2 grote el donkere basterdsuiker
  • Optioneel een flinke scheut whiskey

Mangosalsa:

  • 1 rood uitje
  • 0,5 komkommer
  • 1 mango
  • Sap van 1 limoen

Rode kool:

  • 300 gram rode kool
  • Flinke schuit azijn
  • Pitabroodjes

Kruidenmix:

  • 2 el basterdsuiker
  • Halve el zout
  • 1 el zwarte peper
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el korianderpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 1 tl cayennepeper

Dat is alvast een flinke lijst. Eigenlijk hebben we hier ook 3 echte recepten in 1 zitten. En een beetje extra. Het is allemaal redelijke eenvoudig. Beetje snijwerk en een dosis geduld. Ik zal de recepten hieronder los beschrijven:

Pulled beef:
De pulled beef is redelijk eenvoudig. Zorg dat je vlees op kamertemperatuur is en verwarm de oven voor op 110 graden celcius. Dit kun je ook op de barbecue doen natuurlijk. Zorg ervoor dat de barbecue dan op een constante warmte van 100-130 graden blijft. Wrijf het vlees in met de kruidenmix. Zorg dat het vlees helemaal is bekleed hiermee. Een lekker laagje. Leg het vlees op een rooster en bak het voor 3 uur. 

Na 3 uur leg je het vlees in een ovenschaal (of op de barbecue een aluminium schaal) en doe de bouillon erbij. Zet het vlees terug in de oven (of barbecue) en laat het nog 3 uur liggen bakken.

Mangosalsa:
Snijd de komkommer in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de mango. Snipper het uitje fijn en doe dit alles bij elkaar in een schaaltje. Doe het limoensap eroverheen en roer goed door. 

Deze salsa is ook lekker in een wrap met Mexicaanse kip 😊.

Barbecuesauce:
Snipper de ui fijn en doe in een steelpannetje op laag vuur met een flinke scheut olie. Laat de ui heel zachtjes zweten en zacht worden in ongeveer 5 minuten.

Snijd ondertussen de knoflook en de peper heel fijn. Doe na de 5 minuten deze bij de ui en laat nog een minuutje mee bakken.

Doe nu de kruiden bij het ui mengsel en laat een minuutje, al roerend, mee bakken.

Voeg nu de bouillon toe en roer alles goed door.

Doe nu de passata, azijn, worcestersauce (,whiskey) en suiker erbij en laat dit (circa) een half uur lekker inkoken. Of tot de substantie een lekkere saus dikte krijgt.

Zet nu de staafmixer erin om de saus mooi glad te krijgen.

Overige:
Doe de azijn bij de rode kool en roer goed door elkaar. Laat dit even intrekken.

Bak de pita’s af in een broodrooster.

Nu kun je borden gaan opmaken. Of schalen op tafel gaan zetten, met al dit lekkers, en je gasten lekker laten scheppen. Vergeet je witbier of Weizen er niet bij! Volle bak GENIETEN dit!

PS: De kruidenmix kun je overigens als barbecue-rub blijven gebruiken. Wat je overhoudt dus lekker bewaren voor een volgend barbecue avontuur (of moinkballs 😀).

Hetzelfde geldt voor de saus. Ik heb het in een lege ketchupfles gestopt en in de koelkast gezet.

Pulled beef, pita, mangosalsa en je eigen bbqsaus

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *