Je zal maar jarig zijn en je wilt je visite een lekker taartje serveren bij de koffie. Nou dan moet je dit maar eens proberen! Geloof me, ze willen volgend jaar weer langskomen. En als je ze de kans geeft, heb je de volgende dag niks meer over. De ingrediëntenlijst:
- 300 gram bitterkoekjes
- 50 gram boter
- 600 gram roomkaas
- 80 gram witte basterdsuiker
- 1 borrelglaasje Amaretto
- 3 hele eieren en 1 dooier
- 125 gram crème fraîche
- 1 el zelfrijzend bakmeel
- 500 gram aardbeien
- 2 blaadjes gelatine
Zet een schaal kokend water in de oven en verwarm de oven voor op 150 graden Celcius. Doe in een springvorm een bakpapiertje.
Smelt de boter. Vermaal de bitterkoekjes tot kruimels en voeg de gesmolten boter toe. Doe het kruimelmengsel in de bodem van de springvorm en druk deze in de vorm met de bolle kant van een eetlepel. Zorg dat de bodem overal even dik is.
Doe nu de roomkaas in de keukenmachine en klop deze glad met de suiker en de crème fraîche.
Voeg de Amaretto toe en vervolgens het bakmeel.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Doe het volgende ei er pas bij als de vorige helemaal is opgenomen in het mengsel.
Als alles goed door elkaar is geklopt, giet je het kaas mengsel voorzichtig op de bodem in de springvorm. Zet deze nu voor circa 75 minuten in de oven.
Doe de gelatine in een bakje met koud water.
Haal ondertussen de kroontjes van de aardbeien. Snijd ze in 2 of 4 stukken en doe ze in een steelpannetje. Kook de aardbeien zachtjes tot ze zacht zijn en prak ondertussen de aardbeien een beetje. Het vocht kookt een beetje uit de aardbeien en er ontstaat een saus. In die saus mogen wel lekker stukken aardbeien zitten!
Laat de saus ietsjes afkoelen voor je de gelatine toevoegt. Knijp de gelatine uit en roer door de lauw warme saus toe helemaal opgenomen. Laat de saus nu afkoelen in de koelkast.
Als de cheesecake gebakken is, laat je deze afkoelen in de oven. Wanneer die op kamer temperatuur is, kan ie in de koelkast om verder af te koelen en op te stijven.
Serveer de taart met een schep aarbeienjamsaus.
De bitterkoekjesbodem wordt wel wat plakkerig. Die karamelliseert behoorlijk. Althans dat gebeurde in mijn versie. Dit maakt het eten wat lastiger maar niet minder lekker! Je kunt natuurlijk ook voor een ander koekje gaan voor de bodem. Cantucinni of Amaretti koekjes werken vast ook heel goed. Blijf experimenteren!