Afgelopen week mocht ik voor een halfjaarlijks terugkerend diner de bijgerechten maken. Voor een groep van 9 man. Nu vind mijn zoon de hasselback aardappelen altijd heerlijk en deze zijn prima voor te bereiden. Omdat het er zoveel zijn, hebben we ze maar eens in 2 verschillende smaken geprobeerd. De ingrediëntenlijst:
- Aardappelen (ik heb nu kleintjes gebruikt zodat ik er meer kon presenteren)
- Boter
- Zout
Voor de bbqsaus aardappels:
- Jouw favoriete zoete barbecuesaus
- Cheddar
De kruidige:
- Salie
- Tijm
- Rozemarijn
- Verse knoflook (gekneusde tenen)
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Dan schil je de aardappelen. Spoel ze daarna even schoon. Vervolgens pak je 2 houten lepels. Die leg je op je snijplank en daar tussenin een aardappel. Nu kun je de aardappel insnijden tot het hout van de lepel en zo de vele sneedjes maken die de aardappel zo typeert. Doe dit voorzichtig, want voor je het weet snijd je er schijfjes tussenuit.
Als de aardappel eruitziet als een kammetje, leg je hem in een ovenschaal. Herhaal dit met ALLE aardappelen.
Vervolgens smelt je de boter. Dit moet een hoeveelheid zijn zodat er een laagje onder in de ovenschaal komt te staan. Als de boter is gesmolten, giet je deze over de aardappelen heen.
Geef gelijk een flinke snuf zout aan de aardappelen. Zet ze vervolgens voor 45 minuten in de oven. Na die tijd schep je met een lepel voorzichtig de boter over de aardappelen heen en zet je ze weer terug in de oven voor 10 minuten.
Herhaal dat dan nog een keer en voeg de kruiden toe. Of doe een beetje bbqsaus op elke aardappel en leg er wat kaas op. Zet ze nog eens 10 minuten in de oven en je hasselback patatoes zijn klaar!
Lekker bij een barbecue gerecht. Of bij een stoofpotje…