Het is er weer tijd voor. De herfst nodigt wat mijn betreft uit tot paddenstoelen en soep. Heerlijk! Nu heb ik een recept dat echt mijn favoriet is geworden als het om champignonnen /paddenstoelensoep gaat. Normaal vind ik ze nog wel eens wat flauw en flets en mis ik de echte paddenstoelensmaak. Een roomsoepje met een verdwaalde champignon. Nou dat is hier wel even anders. Een ware smaakbom! De ingrediëntenlijst:

  • 50 gram gedroogde paddenstoelen (eekhoorntjesbrood)
  • 300 gram gemengde paddenstoelen (of alleen champignons)
  • 1 grote ui
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 2 tenen knoflook
  • Verse tijm
  • 2 runderbouillon blokjes
  • 100 gram crème fraîche 
  • 100 gram mascarpone
  • 1 liter (kokend) water
  • Verse bieslook (handjevol)

Laat de gedroogde paddenstoelen wellen in warm water.

Snipper de ui en snijd de knoflook klein.

Bak de ui en knoflook zachtjes in een beetje olie. Als de ui zacht begint te worden voeg je de boter toe. Zodra de boter is gesmolten en lichtjes begint te kleuren voeg je de bloem toe. Blijf goed roeren zodat de bloem niet aanbakt. Deze moet wel even goed garen in de boter.

Ris de blaadjes tijm van de takjes en voeg die toe. Je hebt nu een mooie roux gebakken, voeg hier de gewelde paddenstoelen met het water toe. Doe ook de liter kokend water in de pan en verkruimel de bouillonblokjes erin.

Laat dit even aan de kook komen en laat zachtjes pruttelen.

Bak onder tussen de verse paddenstoelen in een scheutje olie met een snufje zout. Laat ze echt even lekker bakken!

Doe de mascarpone en de crème fraîche bij de soep en roer dit er goed doorheen. Pak de staafmixer erbij en pureer de soep zo glad als jij het lekker vindt!

Doe de gebakken paddenstoelen met de olie waar ze in lagen te bakken er vervolgens bij en laat nog even pruttelen.

Je soepje is nu klaar. Voor een extra ’touche’ kun je nog een glaasje Madeira of Cognac toevoegen. En zelf ssoepballen zijn een toevoeging! Serveer de soep met een beetje verse, fijngesneden bieslook.
Voor het ‘stink’brood:

  • Een stokbrood kruidenboter om af te bakken van de supermarkt
  • Plakjes kaas (lekkere smeltkaas bij voorkeur)
  • Olijfolie

Laat het stokbroodje ontdooien. Doe tussen elke inkeping een plak kaas. Smeer met een kwastje een laagje olijfolie over de bovenkant van het brood.

Bak het brood af volgens de verpakking. De kaas is echt een extra toevoeging op zo’n brood. Dit maakt van dit ‘studentenvoer’ een mooie toevoeging voor iedere soep!

Paddenstoelensoep met ‘stink’brood

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *