Vandaag is zo’n dag dat het weer roept om snert of stoofpot. Dus ik aan de gang met riblappen en toverde een heerlijk stoofje uit mijn mouw. Eerst nog even gekeken wat Google allemaal vond, maar daarna met de ingrediĆ«nten in de koelkast en een klein boodschappenlijstje aan de gang gegaan. Bleek dat toch een succesformule te zijn! Dus ja, dan moet dat met de wereld gedeeld worden.
De ingrediƫntenlijst
- 600 (of meer tot circa 1 kg) Runder- of kalfsriblappen
- 300 gram gerookte spekreepjes
- 1 el bloem
- 100 gram boter
- 1 prei
- 400 a 500 gram wortels
- 1 ui
- 1 bakje champignons
- 2 tomaten
- half blikje tomaten puree (1 eetlepel ongeveer gok ik)
- 250 ml passata
- 1 flesje triple bier
- 1 pot wild fond
- 2 tl tijm
- 2 tl oregano
- 1,5 el paprikapoeder
- 3 laurierblaadjes
- 3 teentjes knoflook
- 1 kg aardappelen
- melk
- boter
- 100 gram geraspte kaas
- peper en zout
Ik heb een grote gietijzeren pan gebruikt die ik daarna in de oven kon schuiven. Je kunt de stoof ook lekker op het vuur laten pruttelen natuurlijk.
Om te beginnen verwarm je de oven voor op 170 graden.
Vervolgens snijd je het vlees in hap klare stukken. Doe dat in een schaal en voeg de bloem toe. Schud even goed zodat het vlees is bedekt met de bloem.
Zet de pan op het vuur en doe hierin de boter en laat deze smelten en bruin worden. Als de boter mooi bruin is voeg je het gebloemde vlees toe. Bak het vlees rondom bruin en doe het terug in de schaal.
Doe in dezelfde pan (zonder schoon te maken!) de spekreepjes en laat deze even rustig uitbakken.
In de tussen tijd snijd je alle groente en de knoflook fijn. Ook de tomaten, maar houd die even apart. Voeg de groente toe aan de spekjes. Laat de groente even een paar minuten lekker aanbakken totdat het een beetje is geslonken.
Als de groente wat geslonken zijn kun je de tomatenpuree toevoegen. Maak hier een klein beetje ruimte voor op de bodem van de pan zodat de puree even kort kan aanbakken om te ontzuren. Roer het daarna door de groente en voeg de tomaten, de passata, bier en de fond toe. Doe ook de kruiden en het vlees er bij en roer alles goed door.
Doe de deksel op de pan en zet het voor circa 2,5 uur in de oven.
Schil en kook ondertussen de aardappelen. Wanneer die mooi zacht zijn, maken we er een puree van. Pureer de aardappelen en voeg een klontje boter en wat melk toe. Voeg zoveel toe dat het naar jouw zin een mooie romige puree is geworden. Roer er vervolgens nog een goede snuif peper en de kaas door en zout bij naar smaak.
Na de 2,5 uur oventijd, doe je de puree op de stoof pot en laat deze nog even onder de grillstand van de oven bruin worden. Als dat dan zover is kun je aan tafel! Lekker triple of bockbiertje ernaast, JAMMIE!