A.k.a. porkbelly burnt ends! Wat een genot is dit. Heerlijk zachte blokjes buikspek met jouw favoriete barbecue saus. Ik had de eer om deze met mijn collega te maken voor het personeelsblad. Nu hoefde ik niet zoveel te doen deze ronde aangezien hij alles voor zijn rekening nam. Ik mocht dit recept zeker van hem delen met de daarbij gemaakte mooie foto. Dus bij deze:
De ingrediƫntenlijst:
- 1 kg buikspek
- 4 el donkere basterdsuiker
- 1 el zout
- 2 el donkere basterdsuiker
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl komijnpoeder
- 0,5 tl knoflookpoeder
- 0,5 tl uienpoeder
- 0,25 tl cayennepeper
- 50 ml barbecuesaus
- Aluminium barbecue schaal, vlees thermometer, barbecue of oven.
Meng de eetlepel zout met 4 eetlepels donker basterdsuiker en wrijf het vlees hiermee aan alle kanten in.
Doe het vlees in een ziplockbag en leg deze (bij voorkeur) voor 24 uur in de koelkast.
Haal het vlees vervolgens uit de koeling en spoel het af met koud water en dep het droog.
Stook de barbecue op circa 150 graden, indirecte warmte.
Leg het buikspek op de barbecue met de thermometer erin.
Plaats het rookhout en laat het buikspek geleidelijk aan tot 80 graden verwarmen. Dit duurt circa 4 uur. Als het sneller gaat is dat niet heel erg, maar probeer het wel langzaam op temperatuur te laten komen. Gaat het heel snel, probeer de temperatuur dan wat te verlagen.
Haal het vlees van de barbecue en laat het iets afkoelen.
Meng tijdens het afkoelen, de overgebleven suiker met de kruiden voor een heerlijke kruidenrub.
Snijdt het vervolgens in blokjes (2,5 bij 2,5 cm (ongeveer)) en doe in een kom met de kruidenrub.
Doe het vlees in een geperforeerde aluminium barbecue schaal en laat het nog een uurtje garen op de barbecue.
Smeer in het laatste kwartier de blokjes buikspek in met jouw favoriete barbecuesaus.
De saus en de rub karamelliseren nu aan het vlees en geven het een krokante buitenkant. De kern van het vlees zal heerlijk zacht blijven.