Om laatst een toetje aan te laten sluiten bij onze maaltijd, bedacht ik dat het wel weer eens tijd werd om een panna cotta te maken. Wees nou eerlijk, wie wordt er niet blij van een bordje met zo’n zoet, drillerig, zacht ‘borstje’ 😊. Voor de aansluiting moest het wat tropisch hebben. Na een beetje zoeken op het wereldwijde web, kwam ik uit op kokos en limoen. Had ik net niet in huis. Dus mijn eigen draai eraan gegeven en overgegaan op sinaasappel. De uitkomst kan ik jullie niet onthouden. Een restaurantwaardig gerechtje lag er uiteindelijk op het bord. De ingrediëntenlijst (circa 5 a 6 personen):

  • 300 ml verse slagroom
  • 200 ml kokosmelk (eventueel alleen slagroom is ook lekker!)
  • 65 gram suiker
  • Scheutje vanille aroma of 1 vanillestokje
  • 4 blaadjes gelatine
  • 1 sinaasappel
  • 250 ml sinaasappelsap
  • Kletskoppen (deze keer heb ik ze gekocht en niet zelfgemaakt)
  • Ferrero Rafaello (optioneel)

We gaan beginnen met de panna cotta’s te maken. Doe daarvoor de slagroom en kokosroom, de vanille en 50 gram suiker in een pannetje en verwarm dit tot net onder het kookpunt terwijl je het roert.

Verwarm dit circa 10 minuten lang zodat de vanille in de room kan trekken. Blijf de room in beweging houden (roeren). 

Als je een vanille stokje gebruikt, snijdt deze open en schraap de merg eruit. Doe die in de pan en doe het stokje er ook bij. Het stokje verwijderen we aan het eind. 

Doe ondertussen 3 blaadjes gelatine in een bakje met koud water en laat ze daar 5 minuutjes in weken.

Rasp de schil van de sinaasappel en voeg die toe aan de room. Knijp het sap uit de sinaasappel en doe dat ook bij de room. Laat nog even verwarmen en haal dan de pan van het vuur en verwijder het stokje. Laat het iets afkoelen.

Knijp de gelatine blaadje uit en roer ze 1 voor 1 bij de room. Doe de room in vormpjes (plastic campingbekers heb ik gebruikt) en zet ze in de koelkast voor minimaal 4 uur!

Doe nu de sinaasappelsap in een pannetje en breng aan de kook. Voeg het laatste beetje suiker toe en laat het een stukje inkoken.

Laat ondertussen het laatste gelatineblaadje ook even in koud water weken.

Haal het pannetje van het vuur en doe de uitgeknepen gelatine erbij. Laat dit in een kannetje afkoelen in de koelkast.

Voor het serveren van de panna cotta, doop je de vorm even in warm water. De buitenkant van de panna cotta smelt dan ietsjes zodat ie los laat van de vorm. Je kan ook een mesje gebruiken, maar dan beschadig je hem mogelijk een klein beetje.

Stort de panna cotta op een bordje. Breek 1 of 2 kletskoppen in stukken en leg die ernaast. Giet een beetje van de sinaasappelsaus aan de andere kant van de panna cotta en om het af te maken kun je een Rafaello bovenop de panna cotta leggen.

Hier kan een gemiddeld restaurant toch niet tegenop 🙌!?


Berichtnavigatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *