Dit is een feestje! Een heerlijk toetje. Topfavoriet. Eentje die in je receptenmapje moet! En ook nog niet eens zo heel ingewikkeld. Het kost even tijd om de karamel te maken, maar verder in een handomdraai klaar deze heerlijke banoffee taart. Het is wel een bommetje. Met een kop koffie ernaast en een klein zoet likeurtje, weet je zeker dat je diner goed wordt afgesloten. Zal ik maar gewoon beginnen in plaats van jullie nog meer lekker te zitten maken? Komt ie dan. De ingrediƫntenlijst:
- 1 a 2 rijpe bananen
- 125 gram mascarpone
- 250 ml slagroom
- Vanille (extract)
- 50 gram poedersuiker
- 80 gram digestive koekjes
- 80 gram stroopwafels
- 75 gram boter (gesmolten
- Pecannoten
- 1 blikje gecondenseerde melk
- Chocolade
Extra nodig:
- springvorm (ik gebruik hier 18cm)
- keukenpapier
Voor de karamelsaus zet je een grote pan water op het vuur aan de kook. Zet hierin het blikje gecondenseerde melk en laat dit 3 uur zachtjes koken. Zorg dat het blikje onder water blijft staan.
Doe in de bodem van de springvorm het keukenpapiertje. Handig tip: vouw het papier 4 keer dubbel en houd de punt in het midden van de bodem. Knip nu alles wat over de rand van de bodem komt af. Vouw het papiertje uit en je hebt een mooi rondje dat precies de bodem van je springvorm bekleedt.
Rooster in een droge pan 2 handjes pecannoten. Doe 1 handje noten, de stroopwafels en digestive koekjes in de keukenmachine en maal helemaal fijn. De stroopwafels zijn wat hardnekkig dus die kun je het best eerst even fijn snijden. Als het helemaal is verkruimeld, doe je boter erbij. Zet de machine af en roer nog even door met een eetlepel.
Stort de inhoud op de bodem van de springvorm en druk met de onderkant van een eetlepel aan en goed in de randen.
Klop de mascarpone met de slagroom een schep suiker en de vanille tot lekker stevig. Giet/ schep de karamel uit het blik (nadat die is afgekoeld) op de bodem van de taart.
Snijd de banaan in plakken (niet te dun, je mag best wel lekker banaan proeven in dit taartje) en verdeel een laag over de bodem / karamel.
Stort de mascarpone slagroom hier vervolgens bovenop en verdeel over de taart. De overige pecannoten kunnen vervolgens op de bovenkant in de room gedrukt worden (1 per puntje?).
Rasp, voor het mooi, nog een laagje chocolade over de taart. Of schraap met een scherp mes mooie krullen van de reep.
Puntjes snijden, koffie zetten, lekker likeurtje inschenken en genieten maar!