Ik kreeg de vraag n.a.v. 1 van de facebook posts of ik voor een collega taart wilde maken. Hij was die week erop jarig en zag een mooie foto van een heerlijke blondie langskomen. Dat leek mij wel wat. Hoe mooi is het om met je kook en baksels andere mensen een plezier te kunnen doen. En dan helemaal voor een heel kantoor! Zonder exacte opdracht mocht ik aan het werk. De blondie van de foto was natuurlijk gelijk het eerste waar ik aan dacht. Daarnaast nog een plak chocolade fudge en dan nog wat extra, want anders heb je soms niet genoeg. Iets frissers dan alleen maar chocolade. En zo is de kaneelcheesecake met gebakken appel en pecannoten ontstaan! Man wat een goed idee was dat. De ingrediëntenlijst:

  • 200 gram speculaas
  • 70 gram boter
  • 600 gram naturel roomkaas
  • Scheutje vanille aroma
  • 3 eieren en 1 dooier
  • 80 gram suiker
  • 125 gram crème fraîche
  • 1 grote el bloem
  • 1 tl kaneel

Voor de appeltopping:

  • 2 appels
  • 1 tl kaneel
  • klontje boter
  • 2 tl suiker
  • handjevol pecannoten

Voor de karamelsaus:

  • 50 gram suiker
  • 100 ml slagroom
  • Klontje boter

Bekleed een springvorm (circa 24 cm) met bakpapier. Zet de oven vast aan op 150 graden om op te warmen. Zet tegelijkertijd een schaaltje kokend water onder in de oven. Deze zorgt ervoor dat de cheesecake niet droog wordt en barst.

Smelt de boter in een pannetje en verkruimel de speculaas. Voeg deze bij elkaar en doe in de bodem van een springvorm. Druk de speculaas goed aan met de achterkant van een lepel en zet de vorm met de bodem in de koelkast.

Doe ondertussen de suiker in een mengkom met de roomkaas en de vanille en klopt dit luchtig door elkaar. Voeg de crème fraîche toe en klop die er ook doorheen. Doe 1 voor 1 de eieren en de dooier erbij. Klopt ieder ei goed door de massa zodat ie goed wordt opgenomen. Klop aan het eind de bloem en de kaneel door het beslag.

Giet het cheesecakebeslag op de bodem van speculaas in de springvorm en zet hem voorzichtig in de oven. Bak de taart in 75 minuten gaar. Zet de deur van de oven op een kiertje en laat hem daarin even afkoelen. De taart zakt waarschijnlijk weer een eindje in. Haal de taart wanneer die grotendeels is afgekoeld uit de oven, laat hem op kamertemperatuur komen en zet vervolgens in de koelkast.

In die baktijd van de taart, kunnen we de appels gaan bakken en de karamelsaus maken.
Schil de appels en snijd in blokjes. Verhit een pan met de boter en doe de appels erbij. Zet deze op een zacht vuur zodat de boter niet verbrandt en de appel langzaam zacht bakken. Doe de suiker de kaneel en de noten erbij en bak dit voor circa 10 minuten.

Zet een steelpannetje op een laag vuurtje met de suiker. Laat de suiker langzaam smelten en karamelliseren / bruin worden. Pas op dat ze niet verbrandt! Doe wanneer de suiker bruin is de slagroom erbij en roer dit goed door elkaar. Laat de slagroom aan de kook komen. PAS OP, de suiker is knijterheet en als je daar dan slagroom op gooit, wil de slagroom direct heel hard koken. De slagroom komt dus direct weer naar boven en wil weer uit de pan. Giet de slagroom er dus langzaam bij. De suiker vormt mogelijk een klont karamel (door de koele slagroom), die wil je laten opnemen door de kokende slagroom. Blijf dus roeren tot er volgens jou een mooie bruine karamelsaus is ontstaan. Doe de boter erbij en roer die er goed doorheen. 

Als je nog klontjes karamel in je saus hebt zitten kun je die door een zeef gieten in een kannetje of potje. Zo heb je een mooi potje karamelsaus bij je taart die men zelf kan toevoegen aan zijn of haar punt.

Doe de appels op de taart en zet in de koeling om de appels af te laten koelen. Serveer de taart met een lepel karamel saus. Zet die eventueel op tafel zodat men je die extra kunt scheppen. Lekker!!

Kaneel cheesecake met appel en karamel

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *