Dit weekend wilde mijn jongste zoon met mij koken. Bij het bepalen van de menukaart begonnen zijn ogen te fonkelen toen ik een kip met een colablik in zijn kont voorstelde! Zo gezegd, zo gedaan. Wij samen aan de slag. Wat een lol hadden we daar al aan samen. Een hele kip in de olie en barbecue rub zetten en vervolgens dat blik in zijn (of haar) kont stoppen. Dat bekkie van hem (niet de kip maar mijn kleine jongen) was ‘priceless’! Het resultaat overigens ook. Ontzettend genoten van een heerlijk sappig, mals en goed gekruid kippetje. De ingrediëntenlijst:
- 1 hele kip
- Olijfolie
- 1 blik cola (of bier of water, de smaak vind je niet meer terug)
- Jouw favoriete barbecue rub
- Handjevol rookhout
Hieronder een basisreceptje voor een barbecue rub. Goed te bewaren in een afsluitbaar potje om nog eens een ander stukje vlees mee in te smeren:
- 2 el bruine basterd suiker
- 2 el paprikapoeder
- 2 el knoflookpoeder
- 2 el uienpoeder
- 1/2 el zout
- 1 el zwarte peper (gemalen)
Verwarm de barbecue op circa 175 graden Celsius. Indirecte warmte.
Giet een laagje olijfolie over de kip en smeer deze er goed mee in. Geef de kip even een fijne massage met je blote handjes om hem overal te raken.
Strooi een beetje van de rub over je kip en masseer deze ook overal in. Zorg dat je hem overal goed raakt, onder zijn oksels, bij de dijtjes, overal. Doe ook een theelepel rub in de binnenkant van de kip.
Haal met een blikopener de bovenkant van het blik. Giet de helft in een glas en geniet hier zelf van. De voorkeur gaat in dit geval uit naar bier. Maar wanneer je dit met je (minderjarige) zoon maakt, kiest die waarschijnlijk voor de cola 😋.
Zet de kip met zijn kont over het blik heen zodat die rechtop komt te staan.
Zet een aluminium schaal op de barbecue waar het kippetje rechtop ingezet kan worden. Zo druppen niet alle sappen van de kip en uit het blik in je barbecue. Zet de schaal niet recht boven de kolen. Gebruik het hitteschild in je kamado of schuif de kolen in je barbecue naar 1 kant zodat je de kip aan de andere kan kunt zetten.
Sluit je barbecue en laat de kip op temperatuur komen. Gebruik hier een vleesthermometer voor, steek die middenin de borst van de kip. De kip is gaar bij 75 graden Celsius. Heb je geen vleesthermometer, dan duurt het circa 75 tot 90 minuten.
Als je de kip aansnijdt moet het vocht helder zijn en het vlees mooi wit.
Verwijder het blik en geniet van een heerlijk sappige kip 🐔!