Bloemkool wat!? Nou een pizza š. En dat is geen grapje… Dit is een fantastisch recept als vervanger van een standaard pizza. Je kunt hem net zo aankleden en de smaak is fantastisch. Alleen heb je misschien niet zo’n spijt achteraf. Kinderen zijn hier ook helemaal gek op. Het is namelijk pizza. Alleen de bodem bevat dan een hele bloemkool in plaats van een pizza deeg. IngrediĆ«ntenlijst:
- 1 bloemkool
- 2 eieren
- 1 tl knoflook poeder
- 2 tl oregano
- Passata
- Geraspte kaas
- Ui/ champignons/ tonijn/ kip/ salami/ mozarella/ paprika/ net wat jij lekker vind
Ik geef je hieronder de pizza in 4 delen met 4 verschillende toppings. Zo gaat ie in ons gezin meestal de oven in en verdelen we hem met zijn vieren.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Voor de bodem: Snijd het blad van de bloemkool. Snijd de bloemkool in kleine stukken en doe ze in de keukenmachine. Verkruimel de bloemkool en doe in een magnetron bestendige schaal. In mijn keukenmachine moet dit meestal in 3 a 4x.
De schaal met bloemkool gaat vervolgens 5 minuten in de magnetron. De bloemkool gaart nu en wordt zachter.
Laat de bloemkool afkoelen en stop in een theedoek. Nu moeten we onze spierballen gaan aanspreken. Doe de punten van de theedoek bij elkaar en maak een soort zak van met bloemkool. Draai de punten bij elkaar zodat de bloemkool wordt opgesloten. Draai dit zo hard mogelijk aan zodat je zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool wringt. Dit vergt echt even spierballen werk. Er komt heel wat vocht uit. 50%-60% wel als je het goed doet.
Als dit is gelukt doe je de bloemkool terug in de schaal en breekt hier 2 eieren in. Roer dit goed door elkaar. Doe de knoflook poeder en de oregano erbij en roer goed door.
Bekleed een grote ovenplaat met bakpapier en smeer het bloemkoolmengsel hier op uit. Dit wordt je bodem. Schuif de plaat in de oven en bak de bodem voor 13-15 minuten voor op 200 graden Celcius.Ā
Haal de plaat uit de oven en besmeer met een laagje passata. Nu gaan we beleggen.
- Tonijnpizza: beleg een kwart met blik tonijn, rode ui, mozarella en geraspte kaas. Optioneel: kappers en paprika
- BBQ kip: 1 gebakken kipdijfilet in reepjes (de kip lekker bakken in cajun kruiden), paprika, rode ui, mozarella, barbecuesaus en geraspte kaas
- Ham salami: scheur een plak ham in stukken en strooi over dit kwart. Leg hier salami tussen en bestrooi met geraspte kaas
- Grillworst: beleg met plakjes grillworst, paprika, rode ui en geraspte kaas
Als de pizza is belegd, zet je deze weer in de over voor 12-15 minuten op 200 graden Celcius. Wanneer de pizza uit de oven komt en je verdeeld hem over de borden, houd er dan rekening mee dat de bodem niet zo stevig is als een gewone pizza. Met 2 spatels kun je proberen een kwart op te pakken en op een bord te schuiven. Dit is niet altijd een succes. Dit doet niets af aan de smaak, het ziet er alleen op het bord iets minder aantrekkelijk uit. Hoe droger de bloemkool is na het uitknijpen, des te beter blijft de bodem heel aan het eind! Eetze!