Dit deden we van de zomer volgens een recept van het wereldwijde web. Mijn oudste zoon beviel dit zo goed dat hij het ook op zijn verjaardag wilde eten! Midden in december šŸ˜…. Nou ja, dan gaan we toch gewoon aan het werk. Het recept heb ik ondertussen naar eigen wens aangepast. Niet alleen rundergehakt, want dat vond ik een beetje droog worden. Voor deze oversized moinkball, de ingrediĆ«ntenlijst:

  • 1 bloemkool
  • 1 kilo half om half gehakt
  • 450 gram ontbijtspek
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 el oregano
  • 1 flinke tl knoflook
  • 2 boterhammen
  • 150 ml melk
  • Ongeveer 50 ml van jouw favoriete barbecue saus

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Of stook de barbecue op voor indirect garen tot 180 graden.

Vermaal het brood in de keukenmachine tot kruimels.

Kook de bloemkool voor 10 minuten.

Vermeng ondertussen de kruiden, het broodkruim, de kaas en de melk met elkaar.

Laat de bloemkool afkoelen en leg op een ovenschaal of voor de barbecue op een skillet of metalen taartvorm ZONDER losse bodem. Bekleed de bloemkool met het gehakt.

Van het ontbijtspek maken we een matje. Dat gaat als volgt:
Leg 4 plakken spek naast elkaar op een bakpapiertje. Zorg dat er tussen elk plakje ruimte is voor nog een plak.
Leg er nu overdwars aan de onderkant van de 4 plakken 1 plak spek overheen.
Leg nu in de tussenruimtes een plakje spek.Ā 
Vouw de 4 eerste plakken nu over de dwarsligger heen naar de andere kant.
Leg nu aansluitend aan de eerste dwarsligger een plakje spek en vouw de 4 weer terug.
Vouw nu de tussenliggers over de dwarsligger heen.
Leg weer een nieuw dwarsligger en herhaal tot je een matje hebt.

Dit matje leg je vervolgens over de bloemkool/ gehaktbom heen. Als het geheel nog niet is afgedekt, maak je nog een matje tot de hele bom is afgedekt met spek.

Zet het geheel in de oven of barbecue voor 50 minuten. Smeer daarna de saus eroverheen zodat deze nog even kan karamelliseren. Zet voor 10 minuten terug en dan is ie klaar!

Bloemkoolbom

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *