Stel, je zit in een bistro, eetcafe, restaurantje en het is herfst. Perfect moment om wild te eten. Het weer is er ook al na, 4 graden, nat en winderig. Je kijkt op de kaart en dan zie je het volgende: Hertenburger met champignons, balsamico uitjes, witlof en cranberrycompote.
Dan word je toch direct gelukkig 😍! Dan bestel je er nog een heerlijk winter bier naast en je geniet gelijk voor een hele week. Maar stel nou dat je dit gewoon lekker zelf kunt maken. Hoef je niet door de wind en regen om daarvan te genieten. Enige dat je nodig hebt is een extra pan voor al die toppings van de burger. Ingrediëntenlijst voor 3 a 4 burgers:
Burger:

  • 500 gram hertengehakt
  • 2 el worcestersaus
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 rode ui (gesnipperd)
  • broodkruim
  • 2 el verse tijm
  • peper en zout

Toppings:

  • 2 rode uien
  • Balsamicoazijn
  • Honing
  • 2 a 3 stronken witlof
  • Bakje (kastanje) champignons
  • 1 el tijm
  • Rucola
  • Cranberrycompote

Extra:

  • Broodjes
  • Truffelmayo
  • Rucola

Eerst de burgers maken. Doe het gehakt in een grote schaal en voeg de overige ingrediënten toe. Mix dit goed door elkaar. Lekker met je blote handen door elkaar knijpen. Maak van het gehakt een dikke worst (ongeveer de doorsnede van een burger) en snijd met een scherp mes plakken. Vorm de burgers nog een beetje bij met de hand en leg ze tijdelijk op een bord tot je gaat bakken.

Voor de toppings. Snijd de uien doormidden en maak er halve ringen van. Doe deze in een pan met een drupje olie en laat langzaam zacht bakken. Hoe langer hoe beter. Ze worden heerlijk zoet zo door het karamelliseren van de suikers in de ui. Doe er de balsamico azijn bij en laat die goed inkoken.

De witlof snijd je in ringen. Verwijder de harde kern (gooi die weg) en doe de witlof in een pan. Bak deze kort en doe er honing bij. Even kort bakken nog en klaar.

Snijd de champignons in plakken en bak deze op redelijk hoog vuur met een beetje olie of boter. Doe de tijm erbij. Bak de champignons tot ze mooi bruin zijn. 

Bak intussen ook de burgers. Niet te ver doorbakken. Kerntemperatuur voor hert is 55 graden zegt Google, gelijk aan een medium biefstuk. Leg er op het laatste een plak kaas op en laat die smelten. 

En nu stapelen: Broodje open, laagje truffelmayo, rucola, burger, cranberrycompote, witlof, champignons en de uitjes. Dat winterbier ernaast (Hertog Jan Winterbier vind ik persoonlijk erg lekker). Broodje dicht en dan maar eens goed kijken hoe je dit gaat opeten 😂. Smakelijk!

Hertenburger met 4 toppings

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *