Onze favoriete kipburger. Mijn kinderen zijn er helemaal weg van! De jongste wilde hem zelfs voor zijn verjaardag. Voordat ze dit pareltje verorberden, beweerden ze nog stellig dat ze geen ui en augurk lusten. Dat gelooft nu niemand meer :). Zij zelf ook niet. Om te beginnen de ingrediëntenlijst:
Burger:
- Kippendijen (350 a 400 gram)
- Kipgehakt (300 gram)
- Paprikapoeder (2 tl)
- 1 rode ui
- 1 ei
- Broodkruim
Salsa:
- 1 tomaat
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 rode ui
- Augurk (ongeveer evenveel als ui)
- Paprikapoeder (1 a 2 tl)
Yoghurtsaus:
- Griekse yoghurt
- Verse groene kruiden (peterselie, bieslook, koriander)
- Klein beetje limoen of citroensap
En:
- Veldsla
- Lekkere broodjes! Meergranen bollen of afbak triangels ofzo
We gaan starten met de burger. Sniper de ui en bak deze tot ze glazig is. Snijd vervolgens de kippendijen en zo klein mogelijke blokjes. Als het dan zo klein mogelijk is, dan haal je nog even flink het mes er doorheen. Als of je er gehakt van snijd! Waarom dan zelf snijden? Dan is het nog een beetje grover dan gehakt en kippendijen zijn gewoon lekker. Doe dit in een grote kom en doe het gehakt erbij. Doe daarna de overige ingrediënten voor de burger en de gebakken ui erbij en roer en kneed dit tot alles goed is gemengd.Maak hier burgers van (4 tot 6 is mogelijk afhankelijk van de grootte die je eraan wilt geven 😉 ).
Snijd nu voor de salsa de tomaat, augurk en ui in kleine, ongeveer even grote, blokjes (brunois met een mooi woord). Doe dit allemaal bij elkaar in een bakje. Snijd vervolgens de tomaten uit het blik ook in blokjes en doe deze erbij. Voeg de paprikapoeder toe (naar smaak, even lekker proeven of je vind dat er nog iets bij moet) en roer alles door elkaar tot goed gemengd. Als het te stevig is naar je zin, doe er dan wat van de tomatensaus bij uit het blikje.
Doe voor de yoghurtsaus alles bij elkaar. Roeren en klaar.
Bak de burgers gaar.
Open een broodje, doe hier een beetje sla op. Leg daarop de burger. Schep een grote lepel salsa erbovenop en daarna een lekkere lepel yoghurt. Doe de deksel van het broodje erop. Zachtjes aandrukken (anders valt er van alles uit). Oppakken en nu proberen of je je mond zover open kunt doen dat ie erin past :D.