Koud he!? Nou dat vind ik ook. En de R zit in de maand dus mogen we erwtensoep eten (en maken natuurlijk)! Heerlijk om een ochtendje lekker bezig te zijn en dan als lunch al een schaaltje weg te werken. Nog lekkerder natuurlijk om nog een dag te wachten. Zo dik dat de lepel rechtop blijft staan. Nou dat gaan we proberen. Recept heb ik jaren geleden eens gevonden in een kookblaadje van een grote supermarkt. Kan het alleen niet meer terugvinden op hun website dus doe net of het van mij is 😊. Ik ga ook altijd voor een dubbel recept, zodat je wat kan invriezen. En ben meestal ook niet te zuinig met het vlees wat erin moet. Rustig naar boven afronden als de verpakking net iets meer inhoud heeft 😉. De ingrediëntenlijst:
- 500 gram spliterwten
- 300 gram hamlappen (hier schiet ik meestal al uit aangezien er vaak 400 gram in een pak zit)
- 1 schouderkarbonade (zelfde probleem als met de hamlappen 😅)
- 2 speklappen
- 1 prei
- Halve struik bleekselderij
- 1 winterpeen
- 1 grote aardappel
- 2 laurierblaadjes
- 2 uien
- 1 rookworst
Was de spliterwten in een groot vergiet. Doe ze vervolgens in een ruime soeppan met 2 liter koud water, een snufje zout, de hamlappen, karbonade en de speklappen. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes door koken.
Schep regelmatig het schuim van de ‘soep’ en roer het goed door. Zorg dat je goed over de bodem heen roert zodat de erwten niet aanbranden.
Snijd in de tussen tijd alle groente fijn en was ze even goed af. Doe dat bijvoorbeeld in een groot vergiet. Spoel goed het zand uit de prei en de bleekselderij. Voeg na het eerste half uur koken de groente toe aan de soep samen met de laurier.Â
Blijf regelmatig roeren en ook goed over de bodem en laat het geheel weer zachtjes koken voor minstens 30 minuten. Ben je bang dat de soep gaat aanbranden, kun je een beetje water toevoegen. Persoonlijk hou ik er van om goed te blijven roeren. Ik houd van dikke soep!
Haal na het half uur koken het vlees uit de pan. Snijd het vlees in kleine blokjes en verwijder het bot van de karbonade. Snijd ook de rookworst in plakjes en voeg die samen met het gesneden vlees toe aan de soep. Laat dit nog 15 minuutjes zacht pruttelen en je kunt de soep gaan eten.
Hoe langer je de soep laat koken hoe dikker die wordt. Vind jij hem nog wat dunnetjes? Kook hem nog lekker 5 minuten door en kijk of ie dan de juiste dikte heeft. Is ie naar je zin, schep dan grote kommen vol en geniet er lekker van!